Folks nye nettvaner

Folk er mye på nettet, det er en del av livet som sannsynligvis ikke kommer til å bli forandret på veldig mye. Tvert i mot så kommer det nok til å øke mer og mer til man når et visst metningspunkt, men det er ganske vanskelig å se for seg hvor det punktet er. Folks vaner gjennom årene har forandret seg, ganske stabilt med hvordan teknologien og samfunnet generelt også har forandret seg. Det at folk tilbringer mye mer tid på nettet i dag enn tidligere er ikke overraskende, spesielt med tanke på at mye av underholdningen deres finnes der.

Ser man på Norge som helhet så er det egentlig ganske forutsigbart og det er naturligvis de største mediehusene som dominerer. Noe som vil si NRK, VG, TV2 og Dagbladet som tar de fire øverste plassene. Grunnen til at man ikke ser Facebook, Twitter eller Instagram, for å ikke nevne Youtube på denne listen er fordi de er tilgjengelige som apper som folk har direkte på telefonen, og blir således ikke tenkt på som nettsider. Ellers ville de definitivt vært veldig nære toppen, sammen med visse lokalaviser som ligger litt lengre ned på listen. Det avhenger jo på hvilken region man ser på, noe som er naturlig. Folk interesserer seg jo mest om hva som foregår rundt om i landet, men også hva som er aktuelt og viktige nyheter der de bor.

Det som virkelig dominerer mye av det nordmenn driver med, spesielt i den yngre befolkningen er det å spille online. Enten ved online casino eller med andre ting og med tanke på hvor stort tilbud de har så er det ikke så rart. Det er lett å forledes av for eksempel Unibet underholdningsleverandør da det de tilbyr ser så bra ut. Statistikker viser at hundre tusenvis av nordmenn spiller online og at vi er en av de mest aktive sett opp i mot befolkningstallet. En grundig analyse av hvorfor det er, kan andre gjøre, men faktum at vi på mange måter er “avhengige” av det er ubestridelig. Det er i det minste bra å se at sider som gir nyheter og informasjon fortsatt topper listene, så vi i hvert fall til en viss grad har en befolkning som er informert. Det er det ikke alle land som har. Det er bare å se på statistikkene i USA, hvor sider som Amazon og Netflix dominerer. Du får ikke mye nyheter fra slike sider akkurat.

Generelt så viser statistikker at det er visse forskjeller mellom folk ute i områder hvor det ikke er store byer mot folk som bor i Oslo eller i en annen storby (i norsk målestokk). Sannsynligvis er årsaken til det at færre unge mennesker bor ute i bygdene, siden de flytter til byene mer og mer, som dermed gjør at vi bare har dataen til eldre og voksne, som har helt andre nettvaner enn unge. Det er en utfordring å se hvordan folk bruker nettet, fordi det forteller oss veldig mye. Eksperter er mer og mer bekymret for at folk ser for mye på tv og film, og at de bruker for mye tid på nettet og på telefonene. Sannsynligvis så finnes det ingen praktisk løsning på det, da dette er noe som barn kommer til å vokse opp med nesten helt fra fødselen av, og kommer til å ville fortsette med.